Kansanedustaja katsoo kansan puhuneen: Suomen alkoholi­politiikkaan on tultava muutos

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma vetoaa tuoreeseen tutkimuksen, jonka mukaan lähes 60 prosenttia suomalaisista toivoo mietoja viinejä ruokakauppoihin.

Vuodesta 2018 lähtien lähtien ruokakaupat ovat saaneet myydä 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia. Kansanedustaja Pia Kauma huomauttaa, että uudistuksen uhkakuvat eivät toteutuneet.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma vaatii viinien myynnin sallimista päivittäistavarakaupoissa.

– Yhä useampi kuluttaja toivoo viinejä ruokakauppojen hyllyille usean muun eurooppalaisen maan käytäntöjen mukaisesti. Vähittäinen alkoholijuomien myynnin vapauttaminen siten, että muutoksen terveys- ja muita vaikutuksia seurataan, olisi hyvä tie myös Suomelle, Kauma sanoo tiedotteessa.

Hän viittaa heinäkuussa julkaistuun Taloustutkimuksen tekemään Suomi syö -tutkimukseen, jonka mukaan valtaosa suomalaisista kannattaa viinien myymistä ruokakaupoissa.

Tutkimukseen vastanneista 59 prosenttia toivoi mietoja, alle 15 prosentin viinejä ruokakauppoihin. Eri mieltä oli 21 prosenttia vastaajista ja 20 prosenttia suhtautui asiaan neutraalisti.

VUODEN 2018 alusta lähtien ruokakaupat ovat saaneet myydä enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia.

Kauma toteaa, että uudistusta kritisoineiden mukaan alkoholinkulutuksen piti kasvaa myynnin vapauttamisen seurauksena ja siihen liittyvien sairauksien ja muiden lieveilmiöiden yleistyä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan alkoholin kokonaiskulutus on kuitenkin jatkanut laskuaan myös uudistuksen jälkeen.

– Uhkakuvat, joita maalailtiin, eivät ole toteutuneet. Alkoholin väärinkäytöstä seuraavat kielteiset terveysvaikutukset on toki otettava huomioon, mutta ne eivät saa olla ainoa ohjaava tekijä.

Kauman mielestä alkoholin myymiseen liittyvän sääntelyn tulisi kehittyä kulttuurin ja juomatottumusten muuttuessa maltillisemmiksi.

– Suuri osa suomalaisistahan kuitenkin käyttää alkoholia vastuullisesti. Me olemme harkitseva kansa, joka ei halua tai tarvitse liiallista holhousta valtion tasolta.

 

Juttu julkaistu alun perin Ilta-sanomissa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn