Kirkkonummen Sanomat 16.1.2022 ja Länsi-Uusimaa 18.1.2022
Aluevaalien jälkeen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä eivät vastaakaan enää kunnat ja kuntayhtymät, vaan 21 hyvinvointialuetta, Helsinki ja HUS. Kyse on yli 20 miljardin euron uudelleen jakamisesta ja 200 000 ihmisen työpaikasta.
Vaalien jälkeen koko vuosi 2022 menee hallintomallin rakentamiseen, ja hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023.
Sote-uudistuksen lakipaketista päätettiin viime vuonna juhannuksen alla, ja itse olin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä säätämässä sitä. Uudistuksen yksi haaste on se, että lakipykälissä korostetaan julkisen sektorin roolia ei pelkästään palveluiden järjestäjänä, vaan myös niiden tuottajana. Kuitenkin jos katsotaan vaikka ikäihmisten ympärivuorokautista hoitoa tai lastensuojelupalveluja, ne eivät yksinkertaisesti pyörisi ilman, että mukana on myös yksityisiä palveluntuottajia. Ja esimerkiksi Espoossa kaupungin omiin terveyskeskuksiin joutuu kiireettömään lääkärihoitoon tätä nykyä jonottamaan jopa kolme kuukautta, kun taas ostopalveluna toimivalle yksityiselle on päässyt muutamassa päivässä. Me tarvitsemme monipuolista palvelutuotantoa, että ihmiset pääsevät jonoista hoitoon.
Uudistaminen tarkoittaa myös sitä, että me emme saa jumiutua vanhoihin toimintamalleihin. Kannatan etävastaanottoja sekä siirtymistä perhelääkärimalliin, kuten on jo tehty useissa Euroopan maissa. Uusi tilanne antaisi mahdollisuuden pilotoida sitä ainakin lapsiperheille ja ikäihmisille. Myös Kela-korvauksia kannattaisi nostaa, koska se vähentäisi kuormitusta julkisella puolella. Nuorten pitää päästä psykologille kuukaudessa. Ikäihmiselle on puolestaan saatava paremmin apua koteihin ja tuttu hoitaja. Ei voi olla järkevää, että yhden kuukauden aikana seniorin luona käy 30 eri hoitajaa tai jopa enemmän.
Uudistuksen onnistuminen myös edellyttää, että ihmiset saavat kaikissa Länsi-Uudenmaan 10 kunnassa palvelut tasapuolisesti. Yksinkertaisemmat toimenpiteet, kuten verinäytteen tai rokotuksen voi saada vaikka terveysbussista tai apteekista, jos ei terveyskeskusta ole lähellä.
Tärkeää on myös se, että palvelujen parannukset tehdään ilman veronkorotuksia. Se onnistuu, jos lähdemme siitä, että aina ei vain lisätä vanhan palvelun päälle uutta. Joskus on myös kyettävä luopumaan jostakin, joka ei enää toimi.
Pia Kauma
kansanedustaja, KTM
aluevaaliehdokas, Kok.