Hämmennys ravintolasulusta – ”koronatoimet poukkoilevat pahasti”

Kokoomusedustajat toteavat turhien sulkujen uhkaavan satoja maakuntien ravintoloiden työpaikkoja.

Kokoomuksen kansanedustajat Janne Sankelo ja Pia Kauma ovat tyytyväisiä perusteettomana pitämänsä ravintolasulun keskeyttämiseen Pohjois-Pohjanmaalla. Ravintolat saavat avata ovensa maakunnassa taas perjantaina.

– Kokoomus vaati eduskunnassa koko ajan maakuntien tasapuolista kohtelua sulkukriteereissä. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaa ei täyttänyt ehtoja ravintolasulun jatkamiselle. Hallituksen isolla lekalla rajoittaminen ei ole välttämätöntä. Vaadimme alueellisesti tarkempia ja tasapuolisia rajoituksia, Janne Sankelo toteaa tiedotteessa.

Edustajien mukaan sairaanhoitopiirejä ei ollut kuultu riittävästi ennen eduskuntakäsittelyä. Talousvaliokunta kuuli myös paikallisten terveysviranomaisten näkökulman kokoomuksen kansanedustajien vaatimuksesta.

– Ymmärrän viranomaisten paineen saada tartuntalukuja alas. Samalla on kuitenkin kysyttävä, kuka tietää parhaiten, mikä on alueellinen tilanne ja mitkä keinot alueilla parhaiten tepsivät epidemian hoidossa? Paikallinen sairaanhoitopiiri vai THL Helsingissä, Sankelo kysyy.

Pia Kauman mukaan talousvaliokunnan käsittelyssä kävi selväksi, että usean pohjalaismaakunnan terveysviranomaiset eivät pitäneet ruokaravintoloiden roolia kovin merkittävinä epidemian leviämisen kannalta. Siitä huolimatta THL halusi jatkaa kategorista sulkua koko Suomessa.

– Hallituksen koronatoimet poukkoilevat pahasti. Viranomaisten vuoropuhelua on parannettava nopeasti. Jokainen turha sulku maksaa maakuntien ravintolayrittäjille valtavasti rahaa ja uhkaa satoja työpaikkoja, Kauma sanoo.

Rajoituksia harkittava tarkasti alueittain
Pia Kauma toteaa hallituksen noudattaneen maakuntatasoa tarkempaa alueellista harkintaa vain Lapin maakunnassa.

Syystä tai toisesta vastaavaa harkintaa ei haluttu tehdä esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon eikä Pohjois-Karjalan osalta. Asiantuntijalausunnoista on ollut pääteltävissä, että niissäkin olisi ollut perustellut syyt tarkastella rajoitustoimia maakuntatasoa tarkemmin.

– Hallitus ei voi moukaroida isolla lekallaan ympäri Suomen miten sattuu. On harkittava tarkkaan, miten epidemian leviämistä estetään tehokkaasti ja miten välttämättömyysharkinta on rajoituksissa toteutettu, Pia Kauma sanoo.

– Kyse on ihmisten perusoikeuksien rajoittamisesta. Elinkeinovapauden ja omaisuudensuojaan rajoittamiselle tulee olla erityisen vahvat perusteet. On uskomatonta, että vuoden harjoittelun jälkeenkin joudumme jatkuvasti katsomaan hallituksen perään.

Juttu julkaistu Verkkouutisissa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn