Etyjin parlamentaarikkojen tuki Ukrainalle on horjumaton

Kansainvälisen yhteisön on pysyttävä päättäväisenä Ukrainan tukemisessa ja yhteisten arvojen puolustamisessa, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) sanoi Krimin foorumin parlamentaarisessa huippukokouksessa Prahassa tiistaina.

Kauma korosti, että on tärkeää edistää parlamentaarikkojen välisiä yhteyksiä ja rakentaa pitkän aikavälin poliittista tukea oikeudenmukaiselle rauhalle Ukrainassa.

”Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on tukenut Ukrainaa avoimesti viimeisen vuosikymmenen ajan”, Kauma sanoi.

”Emme ole koskaan kaihtaneet mielipiteemme ilmaisemista. Olemme toistuvasti tuominneet sen, että Venäjä on selvästi ja räikeästi rikkonut Helsingin päätösasiakirjaa. Olemme koko ajan vaatineet Ukrainan itsenäisyyden, suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden täyttä kunnioittamista sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.”

Kauma nosti esiin äskettäin perustetun Etyjin parlamentaarisen Ukrainan tukiryhmän. Yleiskokouksen pysyvä komitea perusti sen viime heinäkuussa varmistaakseen, että yleiskokous vastaa paremmin ukrainalaisten kollegojensa tarpeisiin.

Kauma ilmaisi myös tukensa Krimin parlamentaarisen huippukokouksen julkilausumalle. Julkilausumassa ”vahvistetaan horjumaton tuki Ukrainan suvereniteetille, itsenäisyydelle, yhtenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä ja tunnustetaan Ukrainan luontainen oikeus itsepuolustukseen Venäjän federaation harjoittamaa hyökkäyssotaa vastaan”.

Krimin foorumin toinen parlamentaarinen huippukokous

Krimin foorumi perustettiin kaksi vuotta sitten Ukrainan aloitteesta. Foorumin tavoitteena on pitää Krimin tilannetta esillä ja edistää toimia, joilla niemimaa palautettaisiin Venäjältä Ukrainalle.

Foorumi on järjestänyt kolme valtionpäämiesten huippukokousta ja kaksi parlamentaarista huippukokousta. Prahassa 23.–24.10. pidetyn huippukokouksen järjestivät Tšekin ja Ukrainan parlamentit.

Siihen osallistui lähes seitsemänkymmentä kansallisten parlamenttien puhemiestä tai kansainvälisten parlamenttienvälisten järjestöjen puheenjohtajaa. Kauman lisäksi Suomesta kokoukseen osallistui eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho.

Tiedote julkaistu alun perin Eduskunnan sivuilla.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn