Etyjin jatkettava ponnisteluja rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa

Eduskuntatiedotuksen tiedote 19.2.

 
Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) muistuttaa, että Etyj on ainoa eurooppalainen turvallisuuskysymyksiä käsittelevä järjestö, jossa Venäjä on juuri nyt mukana. Siksi sen rooli on Ukrainan kriisissä ratkaiseva. Kauma puhui yleiskokouksen poliittisen komitean kokouksessa Wienissä torstaina iltapäivällä.

Kauma esitteli kokouksessa luonnostaan raportiksi, joka hän valmistelee Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Helsingissä ensi kesänä pidettävään istuntoon. Ensi kesänä tulee kuluneeksi 40 vuotta Helsingin Ety-kokouksesta, josta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö sai alkunsa.

– Sen sijaan, että saisimme juhlia Etyjin saavutuksia, Eurooppaa uhkaa pahin kriisi sitten kylmän sodan, Kauma huomautti.

Kesään mennessä tilanteet ehtivät muuttua moneen kertaan, mutta tällä hetkellä on Kauman mukaan tärkeintä, että Ukrainan konfliktin kunnioittaisivat sopimusta tulitauosta ja raskaiden aseiden pois vetämisestä. Minskin tulitaukosopimus on neuvoteltu Etyjin johdolla ja järjestön rooli on ratkaiseva myös jatkossa.

– Etyjin pitää pystyä neuvottelemaan kaikkien konfliktin osapuolten kanssa. Ketään ei voi jättää diplomaattisen prosessin ulkopuolelle. Etyjin voima on sen maantieteellisessä laajuudessa sekä siinä, että Venäjä ei tällä hetkellä ole mukana muissa eurooppalaisia turvallisuuskysymyksiä käsittelevissä järjestöissä.

Venäjä ilmoitti tammikuussa, ettei se osallistu Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen toimintaan vuonna 2015 vastalauseena sille, että Venäjän valtuuskunnan osallistumista komitea- ja yleiskokoustyöskentelyyn rajoitettiin.

Kauma painotti myös riittävien resurssien ja poliittisen tuen turvaamista Etyjin monitorointimissioille Ukrainassa.

Raportissaan ”European Security Architecture in the light of the Helsinki principles: Lessons learned and new challenges” Kauma käsittelee myös muita turvallisuuskysymyksiä kuten ääriliikkeiden ja terrorismin muodostamia uhkia Euroopalle.

– Isisin kaltaiset terroristijärjestöt ovat merkittävä yhteinen uhka ja vihollinen kaikkien Etyj-maiden kansalaisille. Sen takia Etyjin tulee taistella yhdessä sitä ja sen kaltaisia uhkia vastaan, Kauma totesi.

Kauma valittiin Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen poliittisia ja turvallisuusasioita käsittelevän komitean raportoijaksi kaksi vuotta sitten kesällä. Raportoijan tehtävä on Etyjissä vaikutusvaltainen, sillä raportoija pääsee muotoilemaan yleiskokouksen päätöslauselmien kannanottoja. Komiteoita ja raportoijia on yleiskokouksessa yhteensä vain kolme. Kauma on ensimmäinen suomalainen raportoija yleiskokouksen historiassa.

Poliittinen komitea (General Committee on Political Affairs and Security) käsittelee yleiskokoukseen tulevia aiheita turvallisuuspolitiikan näkökulmasta, minkä lisäksi sen toimialaan kuuluvat Etyjin jäsenvaltioiden väliset suhteet ja luottamusta herättävät toimet.

 

 

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn