”Etyj voi toimia alustana vuoropuhelulle” – Pia Kauma vierailee Kaukasian konfliktialueella

Vierailu koostuu useista valtionjohtajien tapaamisista.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) vierailee Azerbaidžanissa, Georgiassa ja Armeniassa 12.–20. marraskuuta, eduskunta kertoo tiedotteessa.

Matkan tavoitteena on edistää Armenian ja Azerbaidžanin välistä rauhanprosessia Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen käytössä olevin keinoin.

– Etyj voi järjestönä toimia yhtenä luontevana alustana Vuoristo-Karabahin konfliktista käytävälle vuoropuhelulle, Kauma näkee.

Vuoristo-Karabah on armenialaisenemmistöinen alue, joka sijaitsee Azerbaidžanin maantieteellisten rajojen sisäpuolella. Azerbaidžan hyökkäsi syyskuussa Vuoristo-Karabahiin vallaten sen takaisin, minkä seurauksena yli 100 000 armenialaista joutui pakenemaan alueelta.

Kauma tapaa Azerbaidžanissa muiden muassa maan presidentin Ilham Alijevin sekä ulkoministerin, parlamentin puhemiehen ja Azerbaidžanin parlamentaarisen Etyj-valtuuskunnan.

Azerbaidžanista Kauma jatkaa Georgiaan, missä hän tapaa maan presidentin Salome Zurabišvilin, parlamentin puhemiehen, useita ministereitä, maan Etyj-valtuuskunnan sekä hallitus- ja oppositiopuolueiden kansanedustajia.

Kauma vierailee myös Odzisissa hallinnollisella rajalinjalla, joka erottaa Venäjän miehittämän eteläossetialaisen Tshinvalin alueen muusta Georgiasta.

Kauman Etelä-Kaukasian matka päättyy Armeniaan, missä hän tapaa pääministeri Nikol Pashinjanin, parlamentin puhemiehen, ulkoministerin, Etyjin pääsihteerin Helga Schmidin ja YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n edustajan. Kauma tapaa Jerevanissa myös Vuoristo-Karabahin pakolaisia.

Armeniassa Kauma jatkaa kahdenvälisten tapaamisten jälkeen tehtäväänsä yleiskokouksen puheenjohtajana, kun parlamentaarinen yleiskokous saapuu Jerevaniin pitämään syysistuntoaan 18.–20. marraskuuta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada.

Parlamentaarisen yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin. Yleiskokoukseen kuuluu 323 kansanedustajaa 56 maasta.

Pia Kauma valittiin yleiskokouksen puheenjohtajaksi heinäkuussa. Edellinen suomalainen kansanedustaja yleiskokouksen puheenjohtajana oli Ilkka Kanerva (kok.) vuosina 2014–2016.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn