Osaaminen, luovat alat ja tutkimus nousuun

Suomen kaltainen pieni maa pärjää vain osaamisella. Suomalainen peruskoulu on hyvässä maineessa, mutta huolenaiheitakin on. Yhä useammalla peruskoulunsa päättävällä nuorella ovat perustaidot, kuten lukeminen, kirjoittaminen ja matematiikka liian huonolla tolalla. Myös koulupudokkaiden määrä on kasvanut.

Riittävän pienet opetusryhmät sekä tarpeeksi erityisluokkia ja pienryhmiä

Kouluissa tulee tehdä uudistuksia, mutta viime vuosina niitä on ollut liikaakin, eikä muutosten vaikutuksia ole riittävästi arvioitu. Esimerkiksi inkluusio eli erityislasten sijoittaminen tavallisiin luokkiin ei ole ollut onnistunutta. Luokat ovat liian rauhattomia. Myöskään kirjoista luopuminen ja siirtyminen digimateriaaliin ei ole ollut aina täysin toimiva ratkaisu. Lapset ja nuoret kaipaavat selkeyttä ja tukea.

Myös lahjakkaat lapset on huomioitava. Palautetaan siis peruskoulu Suomen lippulaivaksi antamalla kouluille työrauha sekä turvaamalla pitkäaikainen rahoitus ja riittävän pienet opetusryhmät ja erityisluokat.

Ammattikoulutuksessa enemmän lähiopetusta ja vähemmän yleisopetusta

Ammatilliseen koulutukseen on järjestettävä riittävästi opettajia, jotta opetusryhmät eivät olisi liian suuria ja oppilaat liiaksi oman aktiivisuutensa varassa. Varmistetaan ammattioppilaitoksiin tarpeeksi lähiopetusta.Kannattaa myös pohtia, kuinka paljon yleisten aineiden opetusta tarvitaan ammattiin valmistavassa koulutuksessa. Keskittyminen ammattitaidon kasvattamiseen on kaikkein tärkeintä.

Lisää korkeakoulujen aloituspaikkoja ja riittävät pääsykoekiintiöt

Tärkeää on myös pitää huoli siitä, ettei polku korkeakouluihin katkea niillä, jotka eivät vielä motivoituneet opiskelusta lukiovaiheessa tai jostain syystä eivät voineet panostaa siihen. Yliopistoihin pitää päästä edelleen pääsykokeilla ja muita polkuja pitkin. Lisätään korkeakoulujen aloituspaikkoja etenkin Uudellamaalla ja huolehditaan, että myös pääsykoekiintiöt ovat riittävän suuret.

Kulttuuri ei ole luksuspalvelu, vaan peruskivi. Luovia aloja tarvitaan!

Turvataan tieteen ja tutkimuksen ja taiteen sekä esimerkiksi musiikkikasvatuksen määrärahat. Uusia innovaatioita, osaamista ja luovia aloja hyödyntämällä syntyy uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

Pia sosiaalisessa mediassa

Facebook

3 weeks ago

Pia Kauma
Kiitos luottamuksestanne HOK-Elannon vaaleissa. Tulin valituksi! Sain ääniä 796. Edelliskerrasta neljän vuoden takaa, 770, oli pientä nousua.Edustajistoon kuuluu 60 varsinaista jäsentä, ja se kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Toimikausi kestää 4 vuotta.Kiitos vielä kerran! ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Pia Kauma
Olen järjestämässä yhdessä Reetta Rajalan ja muun #55riseandshine -verkoston sekä työeläkeyhtiö Ilmarisen kanssa keskustelutilaisuuden työelämän ikätasa-arvosta. Tilaisuus järjestetään 14.5. Ilmarisen tiloissa Helsingin Ruoholahdessa osoitteessa Porkkalankatu 1Tilaisuus alkaa klo 18 ja kahvitarjoilu klo 17.30. Mikäli et ole vielä ilmoittautunut, mukaan pääset laittamalla minulle sähköpostia osoitteeseen pia.kauma@eduskunta.fiNähdään 14.5.! ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Pia Kauma
Vielä muutama äänestyspäivä on jäljellä.Pian valitaan 60 edustajaa ja 60 varaedustajaa HOK-Elannon edustajistoon. Kausi kestää 4 vuotta. Edustajisto kokoontuu 2 kertaa vuodessa.Olen ollut jo vuosia HOK-Elannon luottamustehtävissä, ja olen nytkin ehdolla. Olen mukana, koska haluan vaikuttaa kaupan alan tulevaisuuteen. Suomessa päivittäistavarakauppa on hyvin keskittynyttä, ja S-ryhmä on erittäin suuri toimija. HOK-Elanto kuuluu S-ryhmään, joten sillä on mahdollisuus vaikuttaa etenkin elintarvikkeiden hintatasoon ja laatuun Suomessa. Myös siihen, millaisia sopimuksia alkutuottajien kanssa tehdään ja mihin kaupan ala ylipäänsä kehittyy.Pidän tärkeänä, että HOK-Elanto tarjoaa etenkin nuorille mahdollisuuksia kesätyöhön, osa-aikatyöhön ja etenemiseen kaupan alalla. Ensimmäinen työkokemus merkitsee, millaisen alun saa työelämään.Edullisen hintatason lisäksi olen edistänyt etenkin bonusten määrän lisäämistä, gluteenittomien tuotteiden määrän lisäämistä, hävikin määrän vähentämistä sekä tuotteiden alkuperän ja kestävän kehityksen toimintatapojen edistämistä.Kaikilla on oikeus edulliseen ja laadukkaaseen arkeen!#hokelanto ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Pia Kauma
Tiedote 2.4.2024Julkaisuvapaa: heti Etelä-Espoon Kokoomus esittää Pia Kaumaa puolueen varapuheenjohtajaksi Etelä-Espoon Kokoomus on pyytänyt kansanedustaja Pia Kaumaa asettumaan ehdolle puolueen varapuheenjohtajaksi kokoomuksen kesäkuun puoluekokouksessa. ”Mielestämme Pia Kauma on juuri oikea henkilö nousemaan kokoomuksen varapuheenjohtajaksi, sillä hänellä on tämänhetkiseen talous- ja turvallisuustilanteeseen tarvittavaa osaamista. Kauma on kokenut, kielitaitoinen ja jo neljännen kauden kansanedustaja. Lisäksi Kaumalla on vuosien kokemus kansainvälisen kaupan johtotehtävistä eri yrityksissä ennen kansanedustajuutta. Pidämme myös erittäin tärkeänä, että Uusimaa keskeisenä kokoomusalueena on edustettuna puoluejohdossa”, aloittaa Etelä-Espoon Kokoomuksen puheenjohtaja Paula Utti. Pia Kauma on ilmoittanut olevansa käytettävissä puolueen varapuheenjohtajan tehtävään. ”Perusteellisen harkinnan ja lukuisten pyyntöjen jälkeen olen päättänyt asettua ehdolle puolueen varapuheenjohtajaksi, mikäli kokoomuksen Uudenmaan piiri antaa tuen ehdokkuudelleni. Kokoomuksen loistava vaalimenestys on ollut osoitus nykyisen puoluejohdon erinomaisesta toiminnasta. Nyt haluan osaltani olla mukana siivittämässä puoluetta kohti seuraavaa vaalivoittoa ensi vuoden kunta- ja aluevaaleissa”, Kauma jatkaa. KTM Pia Kauma valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi vuonna 2011. Kansanedustajana Kauma toimii kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajana. Kauma on pitkäaikainen Espoon kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Hän on naimisissa ja neljän aikuisen lapsen äiti. Varapuheenjohtajana Kauma haluaisi uudistaa työelämää ja hakea ratkaisuja erityisesti työuran alku- ja loppupään haasteisiin. ”Kouluista valmistuu yhä hatarammilla perustaidoilla olevia nuoria, joiden voi olla vaikeaa pärjätä työelämässä, ja myös mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. Toisessa päässä taas ikäsyrjintä iskee niin varhain, että jo alle 50-vuotiaalla voi olla vaikeuksia löytää uutta työpaikkaa entisen mentyä alta”, Kauma jatkaa. Kokoomuksen puoluejohto valitaan seuraavalle kaksivuotiskaudelle Tampereen puoluekokouksessa 14.-16.6.2024. ”Puoluejohtoon tarvitaan juuri Pia Kauman kaltaisia dynaamisia ihmisiä, jotka ovat valmiit laittamaan itsensä likoon työtunteja ja vastuuta kaihtamatta”, Utti päättää. Lisätietoja: Pia Kauma: 0505746764 Paula Utti: 0505636249 ... See MoreSee Less
View on Facebook