​Etyjin parlamentaarikoilla etäkokous koronasta

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous keskusteli koronaviruksen vaikutuksista maailmantalouteen, turvallisuuteen ja kansalaisten elämään webinaarissaan eilen keskiviikkona 22. huhtikuuta. Osallistuin kokoukseen Etyjin Suomen valtuuskunnan jäsenen roolissa.

Webinaarissa kuultiin ensin asiantuntijapuheenvuoroja, minkä jälkeen eri maiden kansanedustajilla oli tilaisuus kertoa ja keskustella siitä, mitä eri valtiot ovat tehneet koronaviruksen hillitsemiseksi ja mitä suunnitelmia niillä on talouden jälleenrakentamiseksi.

Demokratian toteutumisesta poikkeusaikana tulee pitää kiinni. Vääjäämättä hallitukset eri maissa ovat nyt normaalioloja paljon suuremmassa roolissa. Niiden houkutus ohittaa parlamentaariset käytännöt voi olla suuri jo siksikin, että päätöksenteossa ei voi viivytellä, vaan ne tulee saada aikaan nopeasti. Vaarana on silloin opposition ja moniäänisyyden vaientaminen.

Koska koronaviruksen käyttäytymistä ei täysin tunneta, on tärkeää kuunnella erilaisia pohdintoja aiheesta. Äärimmillään opposition ja kansalaisyhteiskunnan äänen huomiotta jättäminen voi tarkoittaa, että valtionpäämiehet ja hallitukset ottavat liikaa valtaa, niissäkin asioissa, jotka eivät liity koronaan, tai polkevat ihmisoikeuksia koronan varjolla.

Huolestuneena seuraan esimerkiksi, mitä tapahtuu Unkarissa.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on ryhtynyt hyödyntämään etäyhteyksiä muutenkin. Yleiskokouksen puheenjohtajisto kokoontuu ensi viikolla videokonferenssiin, johon Suomesta osallistuu lisäkseni yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Etyjillä on myös aktiivinen whatsapp-ryhmä, jossa eri maiden edustajat ovat jo ennen webinaaria jakaneet tietoa oman maansa tapahtumista ja toimenpiteistä.

Tietyllä tavalla tämä ikävä tilanne on myös yhdistänyt meitä. Koronavirus on asia, eräänlainen yhteinen vihollinen, jonka me kaikki olemme kohdanneet. Ratkaisujen löytämisessä tarvitsemme toisiamme. Kukaan meistä ei selviä yksin.

Eduskunta 22.4.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn