Venäjälle pakkosiirretyt lapset on saatava takaisin kotiin Ukrainaan

Myös kansainvälisen yhteisön on etsittävä ratkaisuja, kirjoittaa kansanedustaja Pia Kauma. Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa on jatkunut pian kaksi vuotta. Osana sodankäyntiään Venäjä yrittää väkivalloin hävittää ukrainalaisten identiteetin.

Yksi keino tähän on ukrainalaislasten pakkosiirrot Venäjälle. Ukrainalaislähteiden mukaan Venäjälle ja Krimille pakkosiirrettyjä lapsia on jo 20 000. Osa lapsista on viety lastenkodeista ja jopa suoraan vanhempien käsistä. Joulukuun alussa julkisuudessa kerrottiin Pietarin lähellä sijaitsevista leireistä, joissa Venäjä aivopesee muun muassa Mariupolista pakkosiirrettyjä ukrainalaislapsia. Verukkeena Venäjä on käyttänyt sitä, että vain näin pystytään varmistamaan lasten turvallisuus. Siirron jälkeen lasten henkilötiedot on muutettu ja todellinen tausta pyritty häivyttämään kokonaan. Venäjällä lapsia on päätynyt adoptioon ja lastenkoteihin. Jokainen äiti tai isä ymmärtää hyvin ukrainalaisten äitien ja isien tuskan, mikäli yhteys omaan lapseen katoaa eikä tämän olinpaikasta ole tietoa. Lapset tulee tietenkin palauttaa perheilleen sekä antaa perheille psykologista tukea ja oikeusneuvontaa. Jotta lapset pystytään paikallistamaan, keskeistä on tunnistaa rajanylityspaikat ja tiet, joita käytetään lasten kuljetuksiin. Ukrainassa toimiikin jo kansalaisjärjestöjä, jotka auttavat. Ne myös järjestävät perheille matkoja miehitetyille alueille hakemaan lapsiaan. Olemassa on myös puhelinlinja, josta siepatut lapset itse ja näiden omaiset voivat saada laaja-alaista tukea. Numero toimii Ukrainassa ja noin 30 muussa Euroopan maassa, myös Suomessa. Myös kansainvälisen yhteisön on etsittävä ratkaisuja. Alankomaat ehdotti syksyllä dna-järjestelmän perustamista lasten ja perheiden tunnistamiseksi. Liikkuvissa laboratorioissa tehtävien pika-dna-testien avulla Ukrainaa autetaan luomaan tietokanta, jolla voidaan nopeasti selvittää pakkosiirrettyjen lasten perhesiteet. Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC tukee hanketta Kiovan-toimistostaan käsin. Tätä aloitetta tulee myös Suomen tukea. Maailmassa on meneillään monta kriisiä, joissa kärsijöinä ovat juuri lapset. Siepattujen ukrainalaisten kannalta pahinta olisi, että maailma vain unohtaisi heidät ja heidän perheensä. Meidän, jotka toimimme kansainvälisissä järjestöissä, on toimittava siten, että niin ei tapahdu. Lasten on päästävä takaisin kotiin.

Pia Kauma (kok.) Kansanedustaja Eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja

Juttu julkaistu Länsiväylässä 25.1.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn