Pia Kauman mukaan Unkarin olisi päätettävä, haluaako se olla osa EU:n päätöksentekoa ja kehittämistä vai ei.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma perää Euroopan unionin toimintakykyä erityisesti Ukrainaa koskevissa kysymyksissä.
– Kuten viimeisimmätkin Venäjän rajut ilmaiskut eri puolille Ukrainaa osoittavat, Ukrainalle annettavan avun hyväksi tehtävillä päätöksillä on kiire. Vaikka joulukuun Eurooppa-neuvostossa saatiin aikaan historiallisia päätöksiä, jäävät monet Ukrainan tulevaisuuden kannalta keskeiset asiat tammikuun ylimääräisen huippukokouksen päätettäväksi.
Kauma on iloinen joulukuisen Eurooppa-neuvoston päätöksestä aloittaa EU-jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa.
– Päätös antaa vahvan viestin siitä, että pyrkimykset ja saavutukset edistyä kohti eurooppalaisia standardeja palkitaan. Samalla se viitoittaa sodan keskellä olevan Ukrainan tietä kohti Eurooppaa, pois Venäjän helmoista.
– Päätöksestä huolimatta EU:n tulee löytää kestäviä ratkaisuja toimintakykynsä varmistamiseksi. Ukrainan jäsenäänestyksessä nähtiin luova ratkaisu, kun Unkarin (Viktor) Orbán poistui kokoushuoneesta äänestyksen ajaksi. Näin päästiin yksimieliseen äänestystulokseen. Pidemmällä aikavälillä on kuitenkin selvitettävä muun muassa määräenemmistöpäätöksiin siirtymistä, Kauma jatkaa.
Eurooppa-neuvostossa Unkari ainoana maana vastusti Ukrainalle myönnettävää 50 miljardin tukipakettia. Tammikuun huippukokouksessa asia nousee uudelleen käsittelyyn.
– Tammikuussa ratkaisu on löydettävä tavalla tai toisella. Jos muita vaihtoehtoja ei ole, tulee Ukrainan tukipaketti saada liikkeelle hallitustenvälisellä menettelyllä EU-päätöksenteon sijaan. Unkarin tulee nyt tehdä päätös siitä, haluaako se olla osa EU:n päätöksentekoa ja kehittämistä vai ei, Kauma toteaa.
– Esimerkiksi Ukrainan tuen valjastaminen Unkarin sisäpoliittiseksi panttivangiksi on loputtava. Unkari ei voi tehdä kauppaa jäädytetyistä varoistaan, Kauma linjaa ja viittaa Unkarilta jäädytettyihin 21 miljardiin euroon. Jäädyksen syynä on ollut muun muassa maan oikeusvaltioperiaatetta kunnioittamaton toiminta.
Kauma painottaa määräenemmistöpäätöksiin siirtymisen selvittämistä, sillä EU-päätöksenteko on kyettävä turvaamaan kaikissa tilanteissa.
– Erityisen tärkeää nopeiden päätösten aikaan saaminen on EU:n turvallisuuden kannalta merkityksellisissä asioissa, joista Ukraina on yksi esimerkki. Vaihtoehdot on kartoitettava ja viestin on oltava selvä – yksi maa ei voi käytöksellään halvaannuttaa EU:n päätöksentekoa kerta toisensa jälkeen, hän summaa.
Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.