Pia Kauma jäi ilman puheen­vuoroja, epäilee puhemiehistöä naisten syrjinnästä

Pia Kauma on suivaantunut siitä, ettei ole saanut puheenvuoroja turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa. Puhemies Vanhasen mukaan keskeisten valiokuntien miesvaltaisuus vinouttaa keskustelujen sukupuolijakaumaa, mutta puhemiehistö ei tietoisesti syrji ketään.

KOKOOMUKSEN kansanedustaja Pia Kauma epäilee eduskunnan puhemiehistön syrjivän naisia ulko- ja turvallisuus­polittisissa keskusteluissa. Puhemiehistöön kuuluvat puhemies Matti Vanhanen (kesk) sekä varapuhemiehet Antti Rinne (sd) ja Juho Eerola (ps).

Kauman epäilyn taustalla on henkilökohtainen kokemus.

”Meillä on ollut monella kyselytunnilla peräkkäin turpo-aiheita, mutta eipä ole tullut kertaakaan puheenvuoroa minulle. On ollut tosi vaikeaa muulloinkin. Tiistainakin oli keskustelu turpo-aiheesta, enkä saanut silloinkaan puheenvuoroa. Olen suivaantunut tilanteesta ja haluaisin, että siihen tulee muutos”, Kauma sanoo.

Hänen mielestään turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa äänessä ovat ”aina samat naamat”.

”Kuinka monta vuotta naisedustajan täytyy istua, jotta hänet otetaan vakavana keskusteluna turvallisuuspoliittisissa asioissa? Olen vuodesta 2011 ollut [Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön] Etyjin valtuuskunnassa. Puhemies tietää, että olen syvällä näissä aiheissa, muttei siltikään tule puheenvuoroa.”

PUHEMIES Vanhanen sanoo, ettei puhemiehistö missään nimessä ainakaan tarkoituksella syrji naisedustajia turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa.

”Sukupuolijakauma näissä keskusteluissa on vähän vino, mutta se johtuu ennen muuta valiokuntapaikoista. Ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta ovat tällä hetkellä miesvaltaisia. Kokoomuksen kohdalla myös puolueen puheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja ovat miehiä”, Vanhanen toteaa.

Hän kertoo tietokoneen seuraavan kunkin ryhmän saamien puheenvuorojen määrää ja suhteuttavan sen ryhmän kokoon. Ryhmien sisällä puheenvuorojen saajissa painottuvat kaikissa aihepiireissä puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat sekä asianomaisten valiokuntien puheenjohtajat ja muut jäsenet.

Esimerkiksi tiistain ajankohtaiskeskustelussa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ääneen pääsivät kokoomuksesta puheenjohtaja Petteri Orpo, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen, puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Jaana Pelkonen.

Pia Kauma taas pääsi useasti ääneen keskiviikon välikysymyskeskustelussa energia-asioista. Kauma piti kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron, ja ryhmäpuheenvuoron pitäjälle puhemiehistö myöntää usein lisäpuheenvuoroja.

”Jokainen keskustelu on erillinen, eli sellaiseen seurantaan, että missä eri teemoissa kukakin edustaja saa kuinkakin monta puheenvuoroja, ei ole ainakaan itselläni voimavaroja. Myöskään sukupuolijakauman seuraamiseen ei ole mahdollisuutta”, Vanhanen sanoo.

Vuonna 2014 kokoomuksen Kauma ja toinen kansanedustaja Sofia Vikman syyttivät silloista puhemiestä Eero Heinäluomaa kokoomuslaisten naisten syrjimisestä turvallisuuspoliittisessa keskustelussa.

Kauman mielestä se osoittaa, että ongelmat ovat jatkuneet jo pitkään.

”Silloin kävimme Heinäluoman keskustelua asiasta, ja hetkellisesti tilanne parani.”

Vanhanen sanoo ymmärtävänsä, että edustajat voivat joskus kokea saamiensa puheenvuorojen määrän epäoikeudenmukaiseksi.

”Jos näin tuntee, on aivan oikein häneltä [Kaumalta] tuoda asia esiin. Omasta puolestani lupaan asiaa myös tältä kannalta katsoa”, hän toteaa.

 

Juttu julkaistu alun perin Helsingin Sanomissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn