Oppositio ei heti rientänyt uuden saamelaiskäräjälain tueksi – Purra piti lappalaispykälän poistoa ongelmana, Kauma kaipasi perusteellista käsittelyä

Esitys saamelaiskäräjälain muuttamiseksi ei ainakaan tuoreeltaan löytänyt tukea oppositiosta, kun lakiesitys saapui ensimmäisen kerran keskusteltavaksi eduskunnan istuntosaliin.

Oppositiosta lakia kommentoi neljä opposition kansanedustajaa, kaksi perussuomalaisista ja kaksi kokoomuksesta. Kaikki joko suoraan vastustivat lakimuutosta tai nostivat esille siihen liittyviä kiistoja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra luonnehti lappalaispykälän poistamista suureksi ongelmaksi. Hänen mukaansa uusi esitys syrjäyttää sukuketjultaan saamelaisia.

Kiistaa lakiuudistuksessa on herättänyt se, että siitä oltaisiin poistamassa niin kutsuttu lappalaispykälä. Sen myötä saamelaiskäräjien vaaleissa äänestämiseen ja ehdolle asettumiseen ei enää riittäisi merkintä esivanhemmasta maa-, veronkanto- ja henkikirjoissa. Sen sijaan nykyiseen kielikriteeriin lisättäisiin neljäs sukupolvi, eli sitä voitaisiin soveltaa yhdellä uudella sukupolvella taaksepäin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) piti kriteerin ongelmana sitä, että vanhoissa veronkantokirjoissa on voinut olla ihmisiä, jotka ovat harjoittaneet esimerkiksi poronhoitoa, mutteivät ole olleet etnisesti saamelaisia.

Suomelan pyyntö jäi vaille vastausta

Saamelaiskäräjien vähemmistö on kertonut vastustavansa lakimuutosta. Vähemmistö on viitannut vaaliluettelon uudelleen kokoamiseen etnisenä puhdistuksena.

Lappilainen kansanedustaja Kaisa Juuso (ps.) kertoi surevansa, että oikeusministeri toi ”näin ristiriitaisen lain” eduskuntaan päätettäväksi.

Vihreiden Iiris Suomela vetosi turhaan kokoomuksen apuun. Suomela nosti esille puolueen kaupunginvaltuutetun Henrik Vuornoksen. Espoolainen Vuornos on sanonut mielipidekirjoituksessa, että saamelaiskäräjälain uudistaminen olisi erinomainen mahdollisuus elää todeksi periaatetta, jonka mukaan puolue korostaa vahvasti ihmisoikeuksia.

Istuntosalissa äänessä ollut kansanedustaja Pia Kauma (kok.) sen sijaan nosti esille lakiin liittyvää riitaisuutta.

– Haluan, että perustuslakivaliokunta perusteellisesti tutkii tämän asian ja kuulee asiantuntijat, Kauma sanoi.

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on sanonut, ettei valiokunta välttämättä ehdi käsitellä lakia. Vaalikauden lopussa keskeneräiset lakihankkeet raukeavat.

Laajaa sovintoa lain taakse kaipasi myös kokoomuksen Heikki Autto. Lappilainen Autto on kertonut vastustavansa lakia.

Yksimielisyyden vaatimus sai kritiikkiä

Hallituksen esitys lain muuttamiseksi vaatisi tukea oppositiosta, sillä hallitus lähetti lakiesityksen eduskuntaan riitaisana. Keskusta on vastustanut lakimuutosta.

Tiistain istunnossa puolueen ääntä käyttivät sen lappilaiset kansanedustajat Mikko Kärnä ja Katri Kulmuni, jotka syyttivät lakiesitystä ristiriitojen lisäämisestä. Omien puheenvuorojensa ohella molemmat olivat ahkeria välihuutelijoita: Kärnä käytti eduskunnan pöytäkirjan mukaan kolmessa vartissa 21 välihuutoa ja Kulmuni kuusi.

Muiden hallituspuolueen riveistä ajatusta saamelaisten yksimielisyydestä kritisoitiin. Bella Forsgrén (vihr.) huomautti, että Suomen eduskunta oli aikanaan erimielinen itsenäisyysjulistuksesta päättäessä.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo puolestaan puolusti saamelaisten oikeutta alkuperäiskansana itse päättää, miten heidän yhteisönsä määritellään. Hän piti määritelmässä esillä yhteyttä elävään saamelaiskulttuuriin oman suvun kautta.

Oikeusministeri Henriksson kummeksui sitä, että keskusta ja perussuomalaiset nyt vastustavat kyseistä uudistusta, vaikka viime vaalikaudella puolueiden ollessa hallituksessa lakiin esitettiin hänen mukaansa lähes samanlaista muutosta.

– Eduskuntakäsittelyssä tulee huomioida, että se elin, jolle asia kuuluu, saamelaiskäräjät, voi lain hyväksyä. Saamelaiskäräjien kokous ottaa kantaa esitykseen ensi viikon tiistaina, Henriksson sanoi.

Keskustelu kesti poikkeuksellisesti vain kolme varttia, sillä jo etukäteen oli kerrottu, että tiistain täysistunto päättyisi varhain eduskunnan iltatilaisuuden vuoksi. Keskustelu asiasta jatkuu istuntosalissa keskiviikkona.

Juttu julkaistu alun perin Forssan lehdessä.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn