TIEDOTE
15.4.2014
Missä viipyvät opetus- ja viestintäministerin toimet koulutusviennin edistämiseksi?
Kokoomuksen kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Pia Kauma on jättänyt 11.4. kirjallisen kysymyksen ulkomailla toimivien suomalaisten koulujen toimintaedellytysten turvaamisesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö poisti hiljattain Espanjan Aurinkorannikolla vuodesta 1991 lähtien toimineen suomalaisen koulun valtionosuuden sellaisilta oppilailta, jotka asuvat pysyvästi ulkomailla.
”Ministeriön linjaus rikkoi 20 vuotta voimassa olleen käytännön tuen osalta ja päätöksen vuoksi Aurinkorannan suomalaista koulua uhkaa lopettaminen. Uusi tulkinta voi vaikeuttaa jatkossa myös esimerkiksi Moskovan ja Pietarin suomalaisten koulujen toimintaa ja tätä kautta heikentää suomalaisten kansainvälistä osaamista. Ministeri Kiuru ei ole vieraillut paikan päällä Espanjassa useista pyynnöistä huolimatta”, Kauma toteaa.
”Suomalainen koulu on vahva brändi. Jos koulutusvientimme olisi samalla tasolla kuin Ison-Britannian ja Uuden-Seelannin kaltaisilla alan huippumailla, olisi sen vuotuinen arvo 2 miljardin euron paikkeilla. Tämä tarkoittaisi 30 000 uutta työpaikkaa. Tällä hetkellä vienti on kuitenkin vain joitakin kymmeniä miljoonia euroja. Opetusministerillä on ratkaisun avaimet kädessään, mutta hän ei suostu käyttämään niitä. Miksei?” Kauma kysyy.
Suomen tavaravienti laski tammikuussa yhdeksän prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, joten uusille tuotteille ja palveluille olisi kipeästi tarvetta. Toisaalta palveluiden viennin lisääntymisellä on viime vuosina pystytty paikkaamaan tavaraviennin romahdusta. Koulutusviennillä olisikin potentiaalia voimakkaaksi kasvualaksi, mutta kotimainen lainsäädäntö asettaa merkittäviä esteitä sen kehittämiselle. Ulkomaiset yritykset voivat tällä hetkellä tarjota Suomessa yksityistä ja maksullista korkeakouluopetusta, mutta laki kieltää saman kotimaisilta yrityksiltä.
”Miksi opetus- ja viestintäministeri Kiuru tyytyy vain seuraamaan vierestä, kun koulutussektorimme toimintaedellytyksiä murennetaan niin kotimaassa kuin ulkosuomalaistenkin koulujen osalta? Alan kehityksen jarruttaminen turhien lainsäädännöllisten esteiden vuoksi tässä taloudellisessa tilanteessa on täysin käsittämätöntä”, Kauma toteaa.
Lisätietoja:
Pia Kauma, puh. +358 50 5746764