Miksi ulkoministeriö kertoi vasta nyt tilien jäädytyksestä – ”onko tapahtunut jotain muutakin?”

Pekka Haaviston toimintaa ihmetellään.

Keskiviikkona Helsingin Sanomat paljasti Venäjän jäädyttäneen Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Pietarin-pääkonsulaatin pankkitilit. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti vasta tämän jälkeen asiasta tiedotustilaisuuden.

Pekka Haaviston mukaan tilien jäädytys oli Venäjältä ”kiusantekoa” ja ehkä harkitsematonta. Ulkoministerin mukaan hän ei usko tilien jäädyttämisen liittyvän Suomen Nato-jäsenyyteen.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma ihmettelee tapahtunutta.

– Edustustojen tilien jäädytys on ollut tiedossa jo 27.4. Mutta silti siitä on tiedotettu vasta nyt eli viikkoja tapahtuneen jälkeen, Pia Kauma huomauttaa.

– Asian pitäminen piilossa näin pitkään herättää kysymyksiä ja vähintäänkin ihmetystä. Onko tapahtunut jotain muutakin?, hän kysyy.

Kauma kertoo ajatelleensa Helsingin Sanomia lukiessa, että kyse olisi aivan tuoreesta tapahtumasta.

– Näin ei kuitenkaan ollut. Tällaisena aikana, kun naapurissamme käydään sotaa, tiedonvälityksen oikea-aikaisuus on poikkeuksellisen tärkeää, kansanedustaja kirjoittaa.

Myös Ilta-Sanomat arvosteli pääkirjoituksessaan, että ulkoministeriö oli vaiennut asiasta kolme viikkoa. IS:n mukaan vaikenemislinja muistuttaa suomettuneiden ajan varovaisuutta ”joka näyttää olevan meillä yhä syvällä selkäytimessä”.

– Suomessa on ollut tähän asti vakaa usko siihen, että Venäjän kanssa on parempi hoitaa ikävät asiat hiljaa kulisseissa, sillä siten saataisiin palkkioksi parempaa kohtelua. Venäjää on myös varottu arvostelemasta suoraan, joten kritiikkiäkin sisältävät viestit on muotoiltu korostetun diplomaattisesti, IS kirjoitti.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola katsoi twiitissään, että ulkopolitiikan julkisuuden tulisi Venäjän suhteen olla laajaa.

– Asioiden peittely korostaa tunnetta, että annamme siimaa, joka houkuttaa laajempaan kiristykseen. Liiallinen itsehillintä taktiikkana houkuttaa kokeilemaan sen rajoja ja tuottaa paljon työtä, Mika Aaltola arvosteli.

– Kärsivällisyys saattaa houkuttaa Venäjää kiusaan ja johtaa siten matalan tason pitkäaikaiseen kärsimykseen. Suorat taktiset vastatoimet saattavat viestittää paremmin, kuin alistuminen kiusalle.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn