”Miksi Pridestä on tullut niin poliittinen?”

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia edistävään tapahtumaan osallistuminen on alettu sitoa äänestyspäätöksiin ja aloitteiden tukemiseen.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) ihmettelee Pride-tapahtuman politisoitumista.

– Miksi Helsinki Pridesta on tullut niin poliittinen, että siihen on tervetullut vain, jos sitoutuu edistämään tiettyjä nimeltämainittuja lakeja? Eikö juuri Priden pitäisi olla suvaitsevainen? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjähän on kaikissa puolueissa, Kauma kirjoittaa X-alustalla.

– Kaikkien ihmisten yhdenvertaisuuden pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta viime vuosina Helsinki Priden omaksumat erikoiset toimintatavat ja linjaukset eivät herätä luottamusta. Jos sanoo edistävänsä suvaitsevaisuutta, niin pitäisi itsekin näyttää esimerkkiä, Kauma jatkaa.

Helsinki Pride on tänä vuonna asettanut poliittisten puolueiden ja puolueiden nuorisojärjestöjen tapahtumaan osallistumisen ehdoksi eheyttämistoiminnan kieltävän lain edistämisen. Viime vuonna Priden mukaan kokoomus ei voinut osallistua, koska kaikki puolueen kansanedustajat eivät äänestäneet translain puolesta. Translaki meni eduskunnassa läpi kokoomusedustajien äänillä.

– Äänestin itsekin translain läpimenon puolesta eduskunnassa viime vuonna. Ja kannatan eheytymishoitojen kieltämistä. Näitä ei Helsinki Priden kuitenkaan pidä sitoa siihen, onko tervetullut tapahtumaan vai ei. Yhdenvertaisuus on arvo sinällään. Sitä ei pidä ehdollistaa tällä tavoin, Kauma katsoo.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko oikoi aiemmin toukokuussa virheellistä uutisointia puolueen Pride-osallistumisesta. Puoluesihteeri totesi, että kokoomuksessa on noudatettu käytäntöä, että alueelliset toimijat edustavat kokoomusta alueellisissa Pride-tapahtumissa, myös Helsingissä. Aloite eheytyshoitojen kieltämisestä on hyväksytty puoluekokouksessa puolestaan 2020.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn