Nuoret ja lapsiperheet rakentavat tulevaisuutemme
Jokaisella sukupolvella on omat haasteensa ja vaikeutensa. Nykyajan nuoret eivät ole kokeneet sotaa, mutta heillä on toisenlaiset paineet menestyä, pärjätä ja löytää oma paikkansa yhteiskunnassa. On todella tärkeää rakentaa yhteisymmärrystä eri-ikäisten ihmisten välille.
Meidän on vastattava nuorten mielenterveysongelmiin puuttumalla juurisyihin ja rakentamalla hyväksymisen ilmapiiriä, mutta myös mahdollistamalla nopeamman pääsyn mielenterveyspalveluihin.
Tutkimusten mukaan suurin este perheen perustamiselle on se, ettei löydä sopivaa kumppania tai että tulevaisuus tuntuu epävarmalta.
Poliittiset päättäjät voivat helpottaa tilannetta luomalla Suomeen ilmapiiriä, jossa tulevaisuuteen voi luottaa ja jossa nuori perhe voi pärjätä myös taloudellisesti. Työn ja perhe-elämän yhdistämistä pitää edelleen parantaa. Lasten vanhemmille on luotava tasaveroiset mahdollisuudet yhdistää työnteko tai opiskelu vanhempainvapaisiin, mutta lopullinen valinnanvapaus pitää jättää perheille itselleen, kuka perheen lapset hoitaa. Valtion ei pidä puuttua siihen liikaa, mutta se voi luoda mahdollisuuksien tasa-arvoa.
Etenkin pääkaupunkiseudulla haasteeksi on noussut varhaiskasvatuksen saatavuus ja laatu. Kotihoidontukea ei pidä lakkauttaa. Tämä ei ole kuitenkaan mikään joko-tai -tilanne, vaan samanaikaisesti on myös päiväkotien henkilöstöön satsattava. Korkeakoulutettuja varhaiskasvattajia tarvitaan lisää, mutta myös muuta henkilökuntaa. Liikuntaa, musiikkia, sosiaalisten taitojen hallintaa, luovuutta ja suvaitsevaisuutta.
Lapset tarvitsevat ennen kaikkea turvaa tutuista hoitajista. Kaikkien ei tarvitse olla korkeasti koulutettuja. Pysyvyys ja ennakoitavuus on perheille tärkeää, ettei synny yllättäviä ja epämieluisia tilanteita, jos päiväkodeissa ei olekaan henkilöstöä riittävästi paikalla ja töihin tai tenttiin meno peruuntuu. Henkilöstömitoituksiin on saatava joustavuutta.