Nuoret ja lapsiperheet rakentavat tulevaisuutemme

Jokaisella sukupolvella on omat haasteensa ja vaikeutensa. Nykyajan nuoret eivät ole kokeneet sotaa, mutta heillä on toisenlaiset paineet menestyä, pärjätä ja löytää oma paikkansa yhteiskunnassa. On todella tärkeää rakentaa yhteisymmärrystä eri-ikäisten ihmisten välille.

Nuoret

Meidän on vastattava nuorten mielenterveysongelmiin puuttumalla juurisyihin ja rakentamalla hyväksymisen ilmapiiriä, mutta myös mahdollistamalla nopeamman pääsyn mielenterveyspalveluihin. Opiskelijoiden on saatava tehdä töitä ilman, että opintotuen menettää liian nopeasti.  Opintotuen tulorajoja on nostettu viime vuosina jonkin verran, pääasiassa juuri meidän kokoomuslaisten vaatimuksesta, Mutta edelleen niitä pitäisi nostaa. Opintotuen tulorajat on nostettava Pohjoismaiselle tasolle.

Nuorten asunnonsaantia on myös helpotettava. Ensiasunnon ostamiseen tarkoitettua Asp-tiliä on edelleen kehitettävä ja pidettävä huoli, että enimmäislainamäärät ovat riittävät.

Lapsiperheet

Tutkimusten mukaan suurin este perheen perustamiselle on se, ettei löydä sopivaa kumppania tai että tulevaisuus tuntuu epävarmalta.

Poliittiset päättäjät voivat helpottaa tilannetta luomalla Suomeen ilmapiiriä, jossa tulevaisuuteen voi luottaa ja jossa nuori perhe voi pärjätä myös taloudellisesti. Työn ja perhe-elämän yhdistämistä pitää edelleen parantaa. Lasten vanhemmille on luotava tasaveroiset mahdollisuudet yhdistää työnteko tai opiskelu vanhempainvapaisiin. Lopullinen valinnanvapaus pitää kuitenkin aina jättää perheille itselleen, kuka perheen lapset hoitaa. Valtion ei pidä puuttua siihen liikaa, mutta se voi luoda mahdollisuuksien tasa-arvoa.

Etenkin pääkaupunkiseudulla haasteeksi on noussut varhaiskasvatuksen saatavuus ja laatu. Kotihoidontukea ei pidä lakkauttaa. Tämä ei ole kuitenkaan mikään joko-tai -tilanne, vaan samanaikaisesti on myös päiväkotien henkilöstöön satsattava. Korkeakoulutettuja varhaiskasvattajia tarvitaan lisää, mutta myös muuta henkilökuntaa. Liikuntaa, musiikkia, sosiaalisten taitojen hallintaa, luovuutta ja suvaitsevaisuutta.

Lapset tarvitsevat ennen kaikkea turvaa tutuista hoitajista. Kaikkien ei tarvitse olla korkeasti koulutettuja. Pysyvyys ja ennakoitavuus on perheille tärkeää, ettei synny yllättäviä ja epämieluisia tilanteita, jos päiväkodeissa ei olekaan henkilöstöä riittävästi paikalla ja töihin tai tenttiin meno peruuntuu. Henkilöstömitoituksiin on saatava joustavuutta.

Luonto ja ympäristön kestävyys

Kaikessa päätöksenteossa on otettava huomioon se, että päätöksentekomme olisi kestävää myös tulevien sukupolvien kannalta. Siksi fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vauhdittanut vihreää siirtymää samalla kun pyrimme pois erityisesti venäläisestä öljystä. Myös vesistöistä ja rannoista on huolehdittava jatkossa paremmin ja saatava esimerkiksi Suomenlahden ja järvien levätilanne paremmin hallintaan. Maatalouteen on otettava käyttöön keinoja, joilla haitallisten ravinteiden kertymistä vesistöihin voidaan vähentää. Innovaatioihin ja uusiin teknologioihin on satsattava siten, että niistä saadaan Suomelle vientituotteita.

 

Pia sosiaalisessa mediassa

Facebook

1 week ago

Pia Kauma
Länsiväylä-lehdessä oli juttu tehtävästäni Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajana. ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Pia Kauma
Pia Kauma ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Pia Kauma
Pia Kauma's cover photo ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Pia Kauma
Tänään on vaalipäivä. Olen ehdolla Uudellamaalla numerolla 61.On ollut huikeaa tehdä kampanjaa ja kiertää pitkin Uuttamaata. Olen tavanut valtavan määrän ihmisiä, joita en muuten tapaisi. Minulla on ollut apunani todella uuttera ja iloinen tukiryhmä, jolle olen superkiitollinen. Ei tätä muuten jaksaisikaan.Ihmisten kanssa ja ihmisiä varten. Sitä varten täällä ollaan. Neljä vuotta sitten eduskuntavaalien vaalipäivänä tunnelmat olivat yhtä jännittyneet. Mutta silloin emme tienneet, että vain vajaan vuoden kuluttua vaaleista tulisi pandemia ja sen jälkeen vielä Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sitten energiakriisi ja nopea hintojen nousu.Nytkään emme tiedä, mitä tulevaisuus pitää sisällään. Luotetaan silti huomiseen. Olen valmis kantamaan oman korteni kekoon, että me pärjäämme.Ja kyllähän me pärjäämme!#ehdokas61 #kokoomus #uusimaa #eduskuntavaalit2023 ... See MoreSee Less
View on Facebook