On ensiarvoisen tärkeää pitää ihmisten jokapäiväiset elinkustannukset siedettävällä tasolla. Valitettavasti tämä ei ole onnistunut, kun puhutaan sähkön siirtohinnoista. Niihin liittyvä palaute on hyvin kitkerää ja turhautunutta. Monen mielestä on todella ärsyttävää, että säännöllisin väliajoin postilaatikkoon vain kolahtaa kirje, jossa ilmoitetaan korotuksesta ja todetaan, että ”sinun ei tarvitse tehdä mitään”.
Alati nouseviin sähkön siirtohintoihin ei kuitenkaan pidä tyytyä, vaan lainsäädäntöä tulee muuttaa. Kokoomus on kevään aikana nostanut esiin neljä osa-aluetta, joilla muutoksia voisi tehdä. Kyse on usean toimenpiteen kokonaisuudesta, jossa kuluttajan maksama siirtohinta alenisi, mutta toimitusvarmuus kuitenkin säilyisi. Jätin asiassa kirjallisen kysymyksen hallitukselle toukokuussa.
Ensinnäkin verkkoyhtiöiden tuottoja tulisi merkittävästi leikata. Tämänhetkisen laskentamallin mukaisesti tuotot voivat nousta jopa 32 prosenttiin, mitä ei voi mitenkään pitää kohtuullisena. Toinen tärkeä toimenpide olisi, että sähköyhtiöiden yli-investointeihin puututtaisiin niin, että investoinneilta vaadittaisiin myös kustannustehokkuutta. Ei ole mitään järkeä vetää kaapeleita joka niemen notkoon ja saarelmaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että haja-asutusalueella asiakkailla olisi mahdollisuus poiketa säävarmuuden laatutasosta.
Myös siirtohintojen vuosittaiset korotukset tulisi rajoittaa nykyisestä 15 prosentista viiteen prosenttiin. Ja neljäntenä toimenpiteenä pitäisi pientuotannon verkot vapauttaa monopolin alta. Tällä hetkellä rakentaminen on monopolin piirissä ja hallitsevan verkkoyhtiön suostumuksesta kiinni. Muutoksen myötä maatilat, omakotitalot tai taloyhtiöt voisivat itse rakentaa yhteisen pienvoimalan.
Sähkön siirtohintojen on annettu nousta aivan liian pitkään. Se että aikanaan myrskyvahinkoihin puututtiin liian järein toimin, ei ole syy jatkaa samalla tavalla. On myönnettävä, että aiemmin on tehty virheitä, korjattava ne sekä jatkettava viisaampien ratkaisujen kanssa eteenpäin.
Länsiväylä: 8.7.2020