Kansanedustaja Pia Kauma (kok) näkee, että EU:n lainsäädäntö ja rakenteet saattavat pitkällä aikavälillä johtaa sosiaaliturvan yhdenmukaistumiseen. ”Onko EU:n sosiaaliturvakehityksessä federalismin piirteitä? Onko Suomella vaara joutua tukishoppailun kohdemaaksi? Millaista kehitystä Suomi haluaa?” Kauma kyselee. ”Itse kuulun siihen enemmistöön, jonka mukaan Suomen tulee tässäkin asiassa olla yhteistyökykyinen ja avoin, mutta ei naiivi tai laskutaidoton. Tällaiset päätökset sitovat koko kansakuntaa hyvin pitkälle tulevaisuuteen,” hän jatkaa.
”Joissakin maissa sosiaaliturva on vakuutusperusteinen, joissakin muissa maissa taas asumisperusteinen. Suomen kaltaisissa asumisperusteisen sosiaaliturvan maissa edessä saattaa olla merkittävä kustannusten nousu, mikäli liikkuvuus Euroopan Unionin sisällä kasvaa paljon,” Kauma selostaa. Hän on sitä mieltä, että sosiaaliturvan yhdenmukaistamisen tulee ehdottomasti olla hallittua ja koordinoitua, etteivät korkean sosiaaliturvan jäsenmaiden kansalaiset joudu hallitsemattoman yhdentymiskehityksen maksumiehiksi. EU ei sinänsä pakota samankaltaistamaan sosiaaliturvaa, mutta vaivihkaa erilaisia lakiesityksiä komissiolta kuitenkin tulee.
Keskustelu on Kauman mielestä ajankohtainen, sillä sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän miettimään eurooppalaisen vakuutusperusteisen ja suomalaisen asumisperusteisen sosiaaliturvan yhteensovittamista. Tällä hetkellä eduskunta käsittelee hallituksen esitystä, jonka mukaan EU/ETA-maiden ulkopuoliset kansalaiset pääsevät eurooppalaisen sosiaaliturvan piiriin. Esityksen toteutuessa Suomen sosiaaliturvakustannukset kasvavat. ”On täysin hyväksyttävää, että Suomeen töihin perässä tulleet henkilöt saavat käyttää esimerkiksi suomalaisia terveydenhoito- ja päivähoitopalveluita. Mutta entä jos nämä henkilöt jäävät työttömiksi? Ja onko vaara, että syntyy esimerkiksi tekaistuja työprojekteja?” Kauma pohdiskelee.
Kauma on tehnyt aiheesta kirjallisen kysymyksen. Hänen mielestä pitkän aikavälin näkymien tulee olla nykyistä selvempiä, kun sosiaaliturvamallien yhteensovittamisesta valmistuu kokonaisuutta tarkasteleva sosiaali- ja terveysministeriön selvitys ensi keväänä.