Kokoomus haluaa kieltää Tiktokin Suomessa

Kokoomus perustelee Tiktokin käyttökieltoa nuorten altistumisella ja kiinalaisomistuksen turvallisuusriskeillä.

KOKOOMUKSEN kansanedustajat ehdottavat Tiktokin kieltämistä Suomessa, ja he ovat tehneet asiasta toimenpidealoitteen. Aloitetta perustellaan lasten ja nuorten altistumisella haitalliselle ja koukuttavalle sisällölle sekä kiinalaisomistuksen tuomilla turvallisuusriskeillä.

Uutismedian liiton selvityksen mukaan Tiktok on13–18-vuotiaiden tärkein uutiskanava. He käyttävät Tiktokissa keskimäärin 1,5 tuntia päivässä.

KOKOOMUS ottaa tiedotteessaan esille sen, ettei Tiktok varmista, täyttävätkö sen käyttäjät sovelluksen teoriassa vaatiman 13 vuoden ikärajan. Toimenpidealoitteessa nostetaan esiin muun muassa Tiktokissa kiertävät videot onnettomuuksista, väkivaltaan yllyttämisestä ja kuolemasta.

Kokoomuksen kansanedustajat perustelevat Tiktokin käytön kieltämistä sillä, että väkivaltaisen tai muilla tavoilla ahdistavan sisällön näkeminen on nuorille ja lapsille haitallista ja voi lisätä aggressiivista käytöstä.

”Venäjän hyökättyä Ukrainaan sovellukseen tulvi runsaasti videoita sodan keskeltä, joille alaikäiset altistuivat. Tällaista materiaalia ei saa päätyä lasten ruuduille”, toimenpide­aloitteessa sanotaan.

Sovelluksessa leviää myös paljon disinformaatiota ja se voi aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja häiritä nuorten keskittymiskykyä ja kehitystä, kokoomus kirjoittaa tiedotteessaan.

TIKTOKIN omistaa kiinalainen Bytedance. Kokoomus nostaa toimenpidealoitteessaan esiin kiinalaisomistukseen liittyvät turvallisuusriskit ja että suojelupoliisi on varoittanut niistä. Yhdysvalloissa senaatti hyväksyi vastikään lakiehdotuksen, joka pakottaa Bytedancen myymään sovelluksen Yhdysvaltoihin, jotta se voi jatkaa toimintaansa maassa.

Kokoomusedustajat korostavat aloitteessaan, että Kiinassa sovelluksella on erilaiset käyttöehdot kuin esimerkiksi Euroopassa.

”Suomessa sovellus voi syöttää käyttäjälle väkivaltaan kannustavaa sisältöä, mutta Kiinassa ei. Kiinassa Tiktok tunnetaan nimellä Douyin. Douyin syöttää lapsille opetuksellista sisältöä ja sen käyttöä lasten ja nuorten keskuudessa on rajoitettu merkittävästi sen haitallisuuden vuoksi.”

Edustajat ovat jättäneet tänään toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin Tiktokin kieltämiseksi Suomessa.

MONET POLIITIKOT käyttävät Tiktokia viestinnässään. Kansanedustajista esimerkiksi Sofia Virta (vihr), Joakin Vigelius (ps), Miko Bergbom (ps) ja Ville Merinen (sd) ovat sovelluksessa aktiivisia ja laajalti seurattuja.

Eduskunnan tietohallinto esti sovelluksen käytön helmikuussa eduskunnan omistamilla laitteilla.

Sovellusta käytetään erityisen paljon vaalikampanjoinnissa. Myös presidenttiehdokkaat käyttivät Tiktokia ahkerasti ennen vaaleja.

TOIMENPIDEALOITE on kansanedustajan tekemä aloite, jolla ehdotetaan lainvalmisteluun tai johonkin muuhun toimenpiteeseen ryhtymistä. Kokoomuksen kansanedustajat pyytävät aloitteessaan hallitusta tarttumaan asiana.

Toimenpidealoitteessa mukana ovat seuraavat kokoomusedustajat:

Pauli Aalto-Setälä, Heikki Autto, Markku Eestilä, Noora Fagerström, Timo Heinonen, Juha Hänninen, Janne Jukkola, Atte Kaleva, Pia Kauma, Ville Kaunisto, Mari Kaunistola, Pihla Keto-Huovinen, Aleksi Jäntti, Marko Kilpi, Teemu Kinnari, Pauli Kiuru, Jukka Kopra, Terhi Koulumies, Milla Lahdenperä, Mia Laiho, Jarno Limnéll, Karoliina Partanen, Susanne Päivärinta, Paula Risikko, Tere Sammallahti, Sari Sarkomaa, Saara-Sofia Sirén, Mari-Leena Talvitie, Heikki Vestman, Oskari Valtola, Sofia Vikman, Ville Väyrynen.

Mukana aloitteessa eivät ole kokoomuksen ministerit, ryhmäjohtaja Matias Marttinen eivätkä kansanedustajat Janne Heikkinen, Pekka Toveri, Ville Valkonen, Aura Salla ja Ben Zyskowicz. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo eivät ole aloitteessa mukana.

Aura Salla tiedotti itse tammikuussa haluavansa kieltää Tiktokin EU:ssa turvallisuuspoliittisena uhkana.

Juttu julkaistu alun perin Iltasanomissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn