Muualla Euroopassa monella eri päätöksentekotasolla toimiminen on harvinaisempaa kuin meillä, kansanedustaja Pia Kauma kirjoittaa.
Eronpyynnöt aluevaltuuston luottamustehtävistä ovat herättäneet keskustelua.
Suomessa vaalitapa on hyvin henkilökeskeinen. Ehdokkaat kilpailevat paitsi muiden puolueiden, myös oman puolueensa saman vaalipiirin ehdokkaiden kanssa. Useissa muissa maissa puolueet asettavat kuhunkin vaalipiiriin listan, jossa ehdokkaat tulevat valituiksi puolueen asettamassa järjestyksessä ja niin monta kuin puolue saa paikkoja. Listan ensimmäiset tulevat valituiksi suurella todennäköisyydellä, kun taas häntäpäässä olevat joutuvat jännittämään läpimenoaan.
Koska meillä Suomessa ei puolueiden etukäteen päättämää sisäänmenojärjestystä ole, on kansanedustajiksi eduskuntaan haluavilla houkutus olla mukana myös kuntavaaleissa ja nykyään myös aluevaaleissa. Ehdokas voi näin kasvattaa tunnettuutta, jolloin kunta- ja aluevaalit toimivat eräänlaisina välivaaleina kohti eduskuntavaaleja. Tämä ei toki ole ainoa syy olla ehdolla ”välivaaleissa”, mutta nyt monet pitkään kansanedustajana olleet henkilöt toimivat päättäjinä jopa kolmella tasolla: eduskunnassa, aluevaltuustossa sekä kunnan tai kaupungin valtuustossa.
Muualla Euroopassa monella eri päätöksentekotasolla toimiminen on harvinaisempaa kuin meillä. Eduskunnan tietopalvelussa teettämäni selvityksen mukaan muualla Euroopassa kansanedustajat toimivat usein vain yhdellä päätöksentekotasolla, joskaan alue- tai kuntatasolla toimimista ei yleensä laissa ole kielletty. Käytännöt ovat muotoutuneet ajan saatossa.
Päätöksenteko kannattaisikin rajoittaa kahteen tasoon. Jos on kansanedustaja, hakisi lisäksi vain kuntapäättäjäksi tai aluepäättäjäksi, mutta ei molempiin. Lainsäätäjille on hyödyllistä nähdä lakien toimivuus käytännön tasolla, mutta vähempikin riittää. Asioihin paneutuminen vaatii aikaa, syntyy jääviysongelmia sekä päällekkäisiä kokousaikoja. Ja miten hyvin demokratia toteutuu, jos kaikissa luottamustehtävissä toimivat aina samat ihmiset?
Puolueet eivät ole halunneet rajoittaa vaaleihin osallistumista. Niiden intressissä on ollut saada vaaleihin ehdokkaiksi paljon ääniä kerääviä henkilöitä. Silti jokaisen kannattaa miettiä, mihin aika riittää ja missä minua tarvitaan. Itse en ole enää ehdolla seuraavissa hyvinvointialueen vaaleissa.
Pia Kauma
Kansanedustaja (kok.)
Espoo
Juttu julkaistu alun perin Länsiväylässä.