Jämäkkyyttä maahanmuuttoon

Suomessa tarvitaan osaajia ja työtätekeviä yhteiskuntamme rakentajia myös ulkomailta. Heille työlupien pitää järjestyä nopeasti.

Maahanmuuttajilta tulee edellyttää aktiivista työelämään ja koulutukseen osallistumista, kuten muultakin väestöltä. Suomen kieltä on opiskeltava ja yhteiskuntamme säännöt osattava. Maastamme turvaa hakeva henkilö ei saa olla vaaraksi muille. Vakaviin rikoksiin syyllistyneet on palautettava lähtömaihinsa.

Se, että emme ole vaatineet esimerkiksi suomen kielen osaamista pidempiaikaisen oleskeluluvan saamisessa, on johtanut merkittäviin tulkkauskustannuksiin, kun osa maahamme tulleista ei selviä julkisissa palveluissa asioimisesta suomen kielellä vuosikausien maassa asumisen jälkeenkään. Esimerkiksi Tanskassa ja monissa Euroopan maissa maan kielen hallinta on edellytyksenä pidempiaikaiselle oleskeluluvalle ja sosiaaliturvalle.

Humanitäärisessä maahanmuutossa painopiste siirrettävä turvapaikanhakijoista pakolaisleireiltä tulleisiin

Maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ovat muuttaneet myös turvallisuusympäristöämme. Muun rikollisuuden ohella myös terrorismin uhka on kasvanut. Esimerkiksi muutaman vuoden takaisissa Ranskan ja Belgian terroriteoissa rikoksentekijöiden radikalisoituminen tapahtui vankilassa, joten on ensiarvoisen tärkeää, että myös Suomessa on ajantasaista osaamista.

Vuonna 2017 vain alle puolet Suomesta turvapaikkaa hakeneista ulkomaalaisista sai myönteisen päätöksen. Tämä tarkoittaa, että enemmistö turvapaikanhakijoista oli liikkeellä muista syistä kuin kansainvälisen suojelun tarpeesta. Nykyisessä turvapaikkajärjestelmässä on monenlaisia ongelmia. Yksi on perusteettomat uusintahakemukset, joita käytetään palautusten estämiseksi. Pysyvä oleskelulupa pitäisi voida myöntää vain henkilöille, jotka eivät uhkaa yhteiskunnan yleistä turvallisuutta ja jotka haluavat integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. Turvapaikkahakemusten käsittely tulisikin keskittää EU:n rajoille esimerkiksi yhteistyössä YK:n pakolaisapujärjestö UNHCR:n kanssa. Euroopan unioni on edennyt asiassa hitaasti, koska tähän mennessä maat ovat olleet vastahakoisia keskusten perustamiseen omaan maahansa.

Jatkossa EU: n tulee kehittää järjestelmää siten, että kansainvälistä suojelua saavat henkilöt tulisivat pääasiassa vain pakolaisleireiltä. Silloin suojaa saisivat erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevat naiset ja lapset, kun tällä hetkellä turvapaikanhakijoista suuri osa on ollut verrattain nuoria miehiä. Nykyinen järjestelmä ei toimi ja se tulee muuttaa. Vuoden 2015 kaltainen turvapaikanhakija-aalto voi uusiutua, eritoten kun huomioidaan Afrikan väestömäärän kasvu ja nuoria koskeva tulevaisuuden näköalattomuus, joka on ongelma erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Myös Venäjä voi eräänlaisena hybridisodankäynnin muotona ohjata suuren osan esimerkiksi Moskovan alueen siirtotyöläisistä Suomen itärajalle. Lainsäädäntömme ja viranomaistoimintamme pitää olla valmistautunut myös tämänkaltaiseen tilanteeseen.

Pia sosiaalisessa mediassa

Facebook

3 weeks ago

Pia Kauma
Kiitos luottamuksestanne HOK-Elannon vaaleissa. Tulin valituksi! Sain ääniä 796. Edelliskerrasta neljän vuoden takaa, 770, oli pientä nousua.Edustajistoon kuuluu 60 varsinaista jäsentä, ja se kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Toimikausi kestää 4 vuotta.Kiitos vielä kerran! ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Pia Kauma
Olen järjestämässä yhdessä Reetta Rajalan ja muun #55riseandshine -verkoston sekä työeläkeyhtiö Ilmarisen kanssa keskustelutilaisuuden työelämän ikätasa-arvosta. Tilaisuus järjestetään 14.5. Ilmarisen tiloissa Helsingin Ruoholahdessa osoitteessa Porkkalankatu 1Tilaisuus alkaa klo 18 ja kahvitarjoilu klo 17.30. Mikäli et ole vielä ilmoittautunut, mukaan pääset laittamalla minulle sähköpostia osoitteeseen pia.kauma@eduskunta.fiNähdään 14.5.! ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Pia Kauma
Vielä muutama äänestyspäivä on jäljellä.Pian valitaan 60 edustajaa ja 60 varaedustajaa HOK-Elannon edustajistoon. Kausi kestää 4 vuotta. Edustajisto kokoontuu 2 kertaa vuodessa.Olen ollut jo vuosia HOK-Elannon luottamustehtävissä, ja olen nytkin ehdolla. Olen mukana, koska haluan vaikuttaa kaupan alan tulevaisuuteen. Suomessa päivittäistavarakauppa on hyvin keskittynyttä, ja S-ryhmä on erittäin suuri toimija. HOK-Elanto kuuluu S-ryhmään, joten sillä on mahdollisuus vaikuttaa etenkin elintarvikkeiden hintatasoon ja laatuun Suomessa. Myös siihen, millaisia sopimuksia alkutuottajien kanssa tehdään ja mihin kaupan ala ylipäänsä kehittyy.Pidän tärkeänä, että HOK-Elanto tarjoaa etenkin nuorille mahdollisuuksia kesätyöhön, osa-aikatyöhön ja etenemiseen kaupan alalla. Ensimmäinen työkokemus merkitsee, millaisen alun saa työelämään.Edullisen hintatason lisäksi olen edistänyt etenkin bonusten määrän lisäämistä, gluteenittomien tuotteiden määrän lisäämistä, hävikin määrän vähentämistä sekä tuotteiden alkuperän ja kestävän kehityksen toimintatapojen edistämistä.Kaikilla on oikeus edulliseen ja laadukkaaseen arkeen!#hokelanto ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Pia Kauma
Tiedote 2.4.2024Julkaisuvapaa: heti Etelä-Espoon Kokoomus esittää Pia Kaumaa puolueen varapuheenjohtajaksi Etelä-Espoon Kokoomus on pyytänyt kansanedustaja Pia Kaumaa asettumaan ehdolle puolueen varapuheenjohtajaksi kokoomuksen kesäkuun puoluekokouksessa. ”Mielestämme Pia Kauma on juuri oikea henkilö nousemaan kokoomuksen varapuheenjohtajaksi, sillä hänellä on tämänhetkiseen talous- ja turvallisuustilanteeseen tarvittavaa osaamista. Kauma on kokenut, kielitaitoinen ja jo neljännen kauden kansanedustaja. Lisäksi Kaumalla on vuosien kokemus kansainvälisen kaupan johtotehtävistä eri yrityksissä ennen kansanedustajuutta. Pidämme myös erittäin tärkeänä, että Uusimaa keskeisenä kokoomusalueena on edustettuna puoluejohdossa”, aloittaa Etelä-Espoon Kokoomuksen puheenjohtaja Paula Utti. Pia Kauma on ilmoittanut olevansa käytettävissä puolueen varapuheenjohtajan tehtävään. ”Perusteellisen harkinnan ja lukuisten pyyntöjen jälkeen olen päättänyt asettua ehdolle puolueen varapuheenjohtajaksi, mikäli kokoomuksen Uudenmaan piiri antaa tuen ehdokkuudelleni. Kokoomuksen loistava vaalimenestys on ollut osoitus nykyisen puoluejohdon erinomaisesta toiminnasta. Nyt haluan osaltani olla mukana siivittämässä puoluetta kohti seuraavaa vaalivoittoa ensi vuoden kunta- ja aluevaaleissa”, Kauma jatkaa. KTM Pia Kauma valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi vuonna 2011. Kansanedustajana Kauma toimii kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajana. Kauma on pitkäaikainen Espoon kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Hän on naimisissa ja neljän aikuisen lapsen äiti. Varapuheenjohtajana Kauma haluaisi uudistaa työelämää ja hakea ratkaisuja erityisesti työuran alku- ja loppupään haasteisiin. ”Kouluista valmistuu yhä hatarammilla perustaidoilla olevia nuoria, joiden voi olla vaikeaa pärjätä työelämässä, ja myös mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. Toisessa päässä taas ikäsyrjintä iskee niin varhain, että jo alle 50-vuotiaalla voi olla vaikeuksia löytää uutta työpaikkaa entisen mentyä alta”, Kauma jatkaa. Kokoomuksen puoluejohto valitaan seuraavalle kaksivuotiskaudelle Tampereen puoluekokouksessa 14.-16.6.2024. ”Puoluejohtoon tarvitaan juuri Pia Kauman kaltaisia dynaamisia ihmisiä, jotka ovat valmiit laittamaan itsensä likoon työtunteja ja vastuuta kaihtamatta”, Utti päättää. Lisätietoja: Pia Kauma: 0505746764 Paula Utti: 0505636249 ... See MoreSee Less
View on Facebook