Humanitäärinen kärsimys on saatava loppumaan ja sodan leviäminen estettävä Lähi-idässä

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) pitää tärkeänä, että Lähi-idän maiden kanssa keskustellaan siitä, miten alueen nykyisen kriisin laajeneminen saataisiin estettyä. Tässä tarkoituksessa Kauma osallistuu Välimeren maiden parlamentaariseen yleiskokoukseen Portugalin Bragassa 15.–16. toukokuuta.

”Meidän kansainvälisten järjestöjen tulee tukea ratkaisuja, joilla verenvuodatus ja humanitaarinen kärsimys saataisiin loppumaan. Yhteisenä tavoitteena Lähi-idän konfliktin ratkaisupyrkimyksissä täytyy olla pitkäkestoisen rauhan saavuttaminen”, hän toteaa.

Ennen Portugaliin lähtöään Kauma tapasi Israelin Suomen-suurlähettilään Hagit Ben-Yaakovin sekä palestiinalaishallinnon Suomen-suurlähettilään Taissir al-Adjourin ja Qatarin Suomen-suurlähettilään Mohammed Abdulla M. K. al-Jabirin.

”Tavoitteeni on saada mahdollisimman kokonaisvaltainen käsitys tilanteesta ja sen rauhanomaisesta ratkaisusta. Qatarin edustajan tapasin siitä syystä, että se annettiin neuvoksi, kun tapasin Israelista 7.10.2023 kidnapattujen panttivankien omaisia. Qataria toivottiin panttivankiasiassa neuvottelijaksi, joten vein heidän viestinsä Qatarin edustajalle”, Kauma valottaa tapaamisten taustoja.

Keskustelut Ben-Yaakovin kanssa koskivat myös Hamasin ottamien panttivankien tilannetta sotaa Gazassa.

”Hamasin ja Israelin välisellä konfliktilla on kauaskantoisia seurauksia, jotka näkyvät jo nyt Euroopassa ja eri puolilla Etyj-aluetta. Konflikti voimistaa sekä juutalais- että islamilaisvastaisuutta, ja viharikokset sekä radikalisoituminen ovat nousussa. Poliittiset jakolinjat aiheen ympärillä näkyvät myös kansallisissa parlamenteissa”, Kauma luonnehtii.

Ahtisaarelle myönnetty palkinto luovutetaan Kaumalle Bragassa

Kauma ottaa Bragassa vastaan Välimeren parlamentaarisen yleiskokouksen edesmenneelle presidentti Martti Ahtisaarelle myöntämän kunnianosoituksen. Yleiskokous palkitsee vuosittain kunnianosoituksella henkilöitä tai organisaatioita, jotka edistävät toiminnallaan siltojen rakentamista kansojen välille keskinäisen ymmärryksen, kunnioituksen ja luottamuksen rakentamiseksi sekä konfliktinratkaisun edistämiseksi.

Välimeren parlamentaariseen yleiskokoukseen kuuluu Välimeren alueen valtioiden lisäksi Persianlahden maita. Portugalin kokouksessa parlamentaarikot keskustelevat muun muassa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista energiapolitiikkaan, digitaalisesta siirtymästä sekä terrorismista ja muista turvallisuusuhista.

Lue lisää: Välimeren parlamentaarisen yleiskokouksen verkkosivu

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn